Vanília

A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozik, a Vanilla nemzetségbe tartozó néhány faj termése az általunk ismert vanília “bab” vagy ismertebb nevén a vaníliarúd. Fűszerként elsősorban a Vanilla planifolia fajt termesztik, de egyre elterjedtebb a Vanilla tahitiensis is. Ezeken kívül még felhasználható a Vanilla pompona, de mindenképp érdekesség, hogy a mintegy száz növényfajból csupán ezt a hármat termesztik aromája miatt. A nemzetséget Charles Plumier határozta meg 1754-ben, Johann Sebastian Müller munkásságát felhasználva. A vanília szó a spanyol vaina (tok, hüvely) kicsinyítőképzős változata, jelentése tehát egyszerűen tokocska, hüvelyecske. Az elnevezés a toktermés alakjára és jellegére utal, amelynek nem sok köze van a pillangósvirágúak hüvelyterméséhez, amely az igazi babot adja.

A Vanilla planifolia más növényekre felkúszó növény, eredeti hazája Mexikó, ahol már Amerika felfedezése előtti időkben a kakaó ízesítésére használták. A vanilla planifolia 1-2 év alatt fordul termőre bár virágot 6 hónaposan is hoz.

A 16. században került át Európába, gyors népszerűsége nyomán Közép- és Dél-Amerika mellett számos más trópusi vidéken is termeszteni kezdték, eleinte nem sok sikerrel, mivel a virág beporzását egy kizárólag Mexikóban honos aprócska méhfaj végzi.

1841-ben aztán a 12 éves rabszolgafiú, Edmond Albius rájött, hogyan lehet egy kis kézügyesség segítségével megtermékenyíteni. Máig az általa kitalált módszert használják a vaníliaültetvényeken szerte a világon, miszerint az egyik ujjukkal és egy fa pálcikával összenyomják a növény bibéjét és porzóját. Félérett állapotban szüretelik, amikor a termés zöldes, vagy éppen sárgulni kezd. A leszedett termést először hőkezelik, szárítják, majd 8 hónapig dobozokban érlelik.

A vanília általában 10 és 20 cm közötti hosszú, 3 és 10 mm vastag. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vanília kristályok kiütnek rajta. A vanília a sáfrányt követően a második legdrágább fűszer a világon.

Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. Magas nedvtartalmú növény, csak kiszáradás után válik törékennyé. Vanillint, illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz.

A világ legnagyobb vaníliatermelője Madagaszkár, amely az összes vaníliatermelés mintegy 80 százalékát adja. Rajta kívül IndonéziaMexikó, a Comore-szigetek és Réunion rendelkezik még jelentősebb vaníliatermeléssel.

Felhasználható sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére. Az étellel együtt főzzük, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugodtan használhatják.

Találkozhatunk vele rúd, őrlemény, kivonat formájában, de lehetőség van már arra is, hogy csupán a babban található magokat vásároljuk meg.