A vaníliakivonat egy igazi kincs a süteményt kedvelők számára. Elkészítése nem nagy ördöngösség, a végeredményre kicsit azonban majd várnunk kell. Mire lesz szükségünk? Egy üvegre (350 ml), vaníliarúdra és vodkára (vagy más semleges ízű alkoholra). 6-8 darab vaníliarúd belsejét kaparjuk ki, helyezzük a rudakat és a kikapart magokat is az üvegbe. Öntsük fel 3 dl vodkával és zárjuk le. Tegyük a szekrénybe, sötét helyre 4-6 hétre. Így időt adunk a vaníliának, hogy kioldódjon az alkoholba. Ezt követően használhatjuk is a kivonatot. Az elhasznált mennyiséget mindig pótolhatjuk alkohollal és a használt vaníliarudakat is bátran dobjuk bele. Nem szükséges teljes értékű vaníliarudat használnunk. Feldolgozás során fennmaradt fél, törött, kisebb, szárazabb vaníliarudak a legkíválóbbak erre.